Koncertom Tešíme sa spolu oslavovali, že Svidník bude sídlom obvodného úradu

18.11.2003 Celý región

Koncertom Tešíme sa spolu oslávilo večer 15. novembra vo Svidníku občianske združenie (OZ) Chránime kraj pod Duklou skutočnosť, že toto mesto bude od 1. janu...
Koncertom Tešíme sa spolu oslávilo večer 15. novembra vo Svidníku občianske združenie (OZ) Chránime kraj pod Duklou skutočnosť, že toto mesto bude od 1. januára sídlom obvodného úradu. OZ bolo jedným z iniciátorov mnohých protestov proti pôvodnému vládnemu návrhu, v ktorom pred Svidníkom dostal prednosť susedný Stropkov.

OZ na znak vďaky za pomoc pri presadení svojej požiadavky pri schvaľovaní zákona o sídle úradov v parlamente udelilo 29 osobám a trom inštitúciám zlaté srdiečka. Na jednej strane je vygravírovaný nadpis Chráň kraj pod Duklou, na druhej Ďakujeme.
Neprišli si ho však v piatok večer prevziať ani prezident SR Rudolf Schuster, ani premiér Mikuláš Dzurinda, ani ministri v jeho vláde Ivan Mikloš a Pavol Rusko, či poslanci Národnej rady SR Ľubomír Lintner a Róbert Kaliňák. Všetci sa účastníkom večerného zhromaždenia písomne ospravedlnili a zároveň ich aj pozdravili. Najvýznamnejšou verejne činnou osobou, ktorá sa po srdiečko do Svidníka dostavila, bol predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík.
Predseda OZ a nezávislý poslanec PSK za volebný obvod Svidník Milan Cocuľa zdôraznil, že občiansky protest sa snažili urobiť vo viacerých podobách a \"kreatívne\". Zorganizovali napríklad pochod kruhovým objazdom vo Svidníku, čím na pravé poludnie asi na 15 minút zablokovali dopravu hlavným ťahom k poľsko-ukrajinskej hranici.
Cocuľa ironicky z pódia počas záverečného vystúpenia zatlieskal ministrovi dopravy, pôšt a telekomunikácií SR Pavlovi Prokopovičovi, ktorý žije v Stropkove. Práve jeho Svidníčania i samotné OZ vinilo z toho, že vo vládnom návrhu dostal Stropkova prednosť pred Svidníkom. \"Keby vás nebolo, nebolo by ani nášho protestu a našich aktivít, \" vyhlásil Cocuľa.
Z predstaviteľov mesta a okresu Stropkov na koncerte nebol nikto.

(jj)
 

Vyberte región

mark